Follow me on Twitter RSS FEED

Boeing E-3 Sentry

Kategori
   
Boeing E-3 Sentry adalah suatu jenis pesawat bukan untuk bertempur tetapi lebih kepada taktikal peperangan , memantau dan mengelirukan musuh.


Pesawat Boeing E-3 Sentry atau dengan nama glamer beliau AWACS adalah jenis pesawat kawalan dan amaran awal udara adalah pesawat yang dibangunkan melalui kontrak yang sebahagian besar utamanya diserahkan syarikat Boeing yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Ianya dibina berdasarkan rekaan sedia ada, iaitu pesawat pesawat 707. Pesawat ini dikatakan berkemampuan memantau di dalam semua jenis cuaca, membuat kawalan, arahan dan komunikasi.
Secara rasminya pesawat ini sedang diguna pakai oleh Tentera Udara Amerika  (USAF), NATO, Tentera Udara Diraja (RAF), Tentera Udara Perancis, dan Tentera Udara Diraja Arab Saudi.

Pesawat E-3 ini mudah dicamkan kerana terdapat sebuah piring besar diatas badan pesawat yang berfungsi sebagai radar pemancar dan penerima isyarat. Adalah dipercayai sebanyak 68 buah pesawat jenis ini telah dibina sehingga dan berakhir pada tahun  1993.

Pada pertengahan tahun 60-an, pihak tentera udara amerika (USAF) sedang mencari ikhtiar untuk menggantikan pesawat jenis Lockheed EC-121 Warning Star bernadikan enjin piston yang telah berkhidmat lebih sedekad lamanya. Melalui proses bidaan projek demokrasi diantara pihak-pihak yang bercita-cita tinggi,maka kontrak pembinaan itu telah diserahkan kepada tiga syarikat. Tentera Udara Amerika telah menyiapkan dua buat rangka binaan untuk menguji  dua jenis model radar yang bertanding secara sengit iaitu Westinghouse Electric dan Huges . Kedua-dua rekaaan radar berkenaan mengunakan teknologi Pulse-Doppler. Diakhir kemenangan,  kontrak telah diberi juara rekaan terbaik iaitu Westinghouse Electric.

Pada peringkat  awal pembinaan radar, ianya berpusat di England. Namun memandangkan pada waktu saat itu pihak Amerika terlibat secara langsung didalam peperangan dunia ke 2, maka Col. Emmett Virgil Conkling diarahkan bersara dari tentera udara amerika di Pentagon bagi mengambil alih kuasa selaku kepala yang mengetuai pembangunan di Seattle. Mereka telah mengadakan sesi pengujiaan yang pertama E-3 bermula bulan Oktober 1975.

Pesawat USAF E-3 yang pertama telah siap untuk kegunaan rasmi pada bulan Mac 1977, dan selama 7 tahun berikutnya sebanyak 34 buah pesawat telah berjaya dibina dan dipasarkan, Pihak NATO, yang merupaka suatu entiti kuasa yang bersatu, turut mempunya aset sebanyak 18 buah dan menempatkan mereka di Jerman. Pesawt jenis itu turut dijual kepada pihak Britain sebanyak 7 buah,  Perancis 4. Sedangkan Arab Saudi pun mempunyai 5 buah termasuk satu pesawat jenis tank. Kali terakhir pesawat jenis ini dihasilkan adalah pada tahu 1991 dimana pesawat jenis ini juga terlibat dengan operasi Desert Storm, iaitu semasa perang membantu Kuwait melawan tentera Islam Iraq.

Sepanjang tempoh perkhidmatan pesawat jenis ini, pelbagai alatan dan keupayaan pesawat telah dinaiktaraf yang sesuai dengan keadaan masa, Pada tahun 1996, Westinghouse Electric telah dibeli oleh Northrop dan kemudiannya dijenamakan semula sebagai Northrop Grumman Electronic Systems, yang mana sekarang ini merupakan pihak bertanggungjawab keatas radar yang digunakan E-3 masa kini.

p/s MH370 hilang , tetapi time nie tentera amerika  pun tak mengaku pandai. mungkin mereka memang bodoh agaknya..

Kearah transformasi atau kelongkang?

Kategori
dulu dan selamanya..


Bila tengok bas Pink tue mesti teringat betapa sardinnya suasana ketika itu :D
Siapa yang pernah hidup di KL sekitar tahun 80an 90an zaman rock kapak.. mesti pernah merasa suasana nak bas yg super sendat, macam seluar jin mamat dan minah rock ketika .. tambah lagi xder aircond.. dengan cuaca panas KL dan jalan jem! :D

Tapi rata2 rakyat Kl masa tue bahagia .. tak kisah.. janji boleh sampai destinasi cepat .
Tambah bas waktu tue memang gila cost saving.. 50 sen kalau naik bas mini 11 sampai bangkok bank..atau central market.. kalau korang nak sampai bangkok thailand.. korang naik flight lah brader..:D

Masa saat tue rasanya majoriti yang naik bas adalah rakyat malaysia.. compare dengan bas sekarang yg berhawa dingin tapi penuh dengan warga asing.. bangla, indonesia, nepal, afrika yang kadang-kadang
tak menyenangkan hati penumpang tempatan. Yelah macam kita pula menumpang kat negara depa..

Pernah ada sekali aku rindu nak naik bas, (padahal moto buruk breakdown kat bukit binatang..ahak2..)
jadi aku dapat bast last trip .. nasib2.. Kat dalam bas tue adalah juga warga malaysia dua 3 kerat. Cerita nya ada sorang awek yang tak berapa cun tue . Ada juga awang hitam ( saja ikut ayat 999 ) duduk seat belakang dia... sampai di suatu lokasi yang dirahsiakan.. hehehe... minah tue tekan loceng.. nak berentilah.. tiba2 mamat awang kegelapan tue yg sedang pura2 tidolah sangat tue serbu pintu bas nak turun cepat2.. tak sempat minah tue nak check out..  sekali bila time budak tue sampai pintu  bas.. cepat2 driver rakyat malaysia yg prihatin tue tutup pintu bas.. dan terus laju bla dari situ.. dah sampai agak2 satu kilo lebih baru dia turunkan budak kecian tue.. adei..  senang cerita driver bas sendiri dah dapat hidu dari benda2 tak baik berlaku..

bagi pendapat akulah .. malaysia khususnya kl dah makin kurang aman sebab banyak pendatang asing.. bukan sebab demontrasi oleh penyokong pondan gay tua nak mampos tue.. :D

realitinya tengku adnan patut melihat cukai semakin bertambah.. tapi pendapatan makin berkurangan khususnya golongan bawahan dan pertengahan.. tokay bos2 kaya dan menteri besar selangor khususnya dan jemaah menteri memang tayah risau sebab gaji diorang naik superb giler..:D wow..

bila orang makan gaji dikenakan cukai lebih , dia akan kena bayar mengikut apa yang diminta walaupun berat tangan nak memberi, bayar dulu cukai ,kalau tak cukup boleh mintak naik gaji lagi. itu pun
ikut nasib badan, majikan mesti nak benefit kalau naik gaji.. dan majoriti majikan malaysia nie mengharapkan kalau dibayar gaji kerja 10 jam, mesti kerja 10 jam. kalau bayar gaji 28 jam.. takkan mereka nak pekerja mereka kerja 10 jam juga.. apa keuntungan pada syarikat mereka.. jadi mereka prefer kuantiti.. = buruh asing.. Ayat keluar tv biasa lah.. pekerja mesti harus meningkat kan kualiti aka untung pada syarikat , baru lulus syarat naik gaji.. kalau boleh, rakyat mesti kerja 28 jam sehari.. hihihi.. gila..

Dan dah jadi kebiasaan kalau petrol kurang berkualiti ron95 naik 20 sen automatik semua barang kat malaysia nie yg tak masuk akal turut naik.. semuanya ambil kesempatan.. Mangsanya biasanya adalah , golongan pekerja makan gaji lah.. aka kuli batak..

Golongan boss2 dan tokey kilang dan kedai biasanya mereka pandai buat recovery . kalau kos naik.. diorang pun penaik lagi sale price..maka mereka boleh stabil..

Jadi disini kesimpulannya ada satu golongan dalam masyarakat yang tertindas.. iaitu golongan kuli batak..yes! cukai naik..harga barang naik.. tapi pendapatan tak berubah. maka kuasa membeli golongan kuli ini akan terjejas teruk dan mengundang banyak masalah sosial , agama,  moral dan ekonomi malaysia seterusnya.

Boss2 tokey CEO memang ok lah diorang.. siap boleh tambah koleksi ferarri yang dipandu sebulan sekali lagi kat rumah.. Benda2 macam inilah yang mengurangkan efisensi rancangan ekonomi malaysia.. sebabnya bila kerajaan cuba bunuh middle and low citizen.. negara akan bangkrap ,(bukan banglasial..:D )

Kerajaan malaysia sepatutnya memandang fokus kepada keamanan, kesejahteraan hidup rakyat, dan kestabilan ekonomi dan tadbir urus inflasi yang mantap dan terbuka.

Sekian .. assalamualaikum.. salam 1 malaysia. :)

p/s kadang2 aku terpikiaq.. kamen rider power 1 dan 1 malaysia tue adik beradik kot.. ada one dengan one jugak.. :D

nie dia.. hero pujaan ramai tahun 70an.. kamen rider power 1


sebut ramai2 ya.. satuuuu malaysiaaa! :D
p/s 2 syukurlah malaysia masih aman setakat nie.. :D maksud aku xder kena bedil motar bom nuklear israel..
         tapi tempias georges soros baru2 nie ader kot..  sial betul lah mamat 25 persen nie main harga gold..  sampai jatuh tak senang duduk . .. :D

p/s 3 ingat.. rezeki Allah s.w.t ada dimana2  .. bukan kat tangan yahudi yang mengaku tuhan tue..

How to remove write protected on USB drive

Kategori
Sandisk has common problem if you dare to plug out the usb drive before using hardware removal first
First of all it is such knightmare when your usb drive fail. Typical problem for most Sandisk product. If you insert the rubbish flash  usb, and "please format " pop out come out and you hit the format button and seem it fail with write protected sign. You maybe try to fix the registry or the partion software tool  but still come out with no hope of victory.

Here is the detail on how to fix the problem

Step 1 is Data Recovery - if you had important data at hand, do back up first!

There is many tool of recovery software on market you can choose out there. My favourite one is DiskGetor Data Recovery. I find this tool is the most straight foward usage , one of the fastest smooth recovery software on market, with great rate of recovery success. Further the rescue process will retain  the original file and folder name. Usage for personal  is free!  Warning. Be remember to do backup into other drive than USB itself!


Step 2 is download this  usb recovery disk fix.

Hit that restore button babeh.. :)

Hit thats restore button once more babeh..:)


Wait the process to finish, and the drive will automatically restore to factory default.  Good luck.

p/s Warning. Do this DIY on your risk..

Story of my 4th Generation Honda Prelude

Kategori
4th Gen Honda Prelude get older and better .. :)
Origin : Japan JDM
Brand : Honda
Model : Prelude BBA
Year : 1993
Color : Golden Yellow
Engine : Stock BB4 JDM transplant
             Skimmed  Lightweight  Flywheel
            Lightweight crank pulley
             Transmission : BB4 JDM transplant
             Mugen Chip ECU
             HKS Cold Air Filter
Brake : Stock
Handling : Tanabe USA
Tires : Falken Ziex 522  215/45/17
Rim : SSR Lightweight Competion
Seat : Standard Stock Prelude Semi Bucket
Sterring : Momo Racing Limited Editon
Air Condition : Yes
Sunroof : Yes
Autocruise : Yes but disable
ABS : Yes but remove
4WS : Disable
Audio System : Pioneer CD Radio player
                         American Sound Preamp
                         American Sound Tweeter and Speaker
                         American Sound Amp 3000W
                         Kenwood Double 12" Subwoofer
Exhaust : 5Zigen Mufler
               EK9 Custom piping


This car never been dyno,  the stock engine is 195 HP, 0 to 100 km/h is around 6 sec or could be less with better tire and fixed wear out bushing. VTEC kick yo..  :)

p/s Drive safely guys and follow road order.. :D


Proton Suprima S review

Kategori

I can see the mix of sporty and elegent style over here

Well.. im back again.. from jailbreak.. :D

What make me interested to typing tonite is about our beloved Proton just release new sister in family, the new superb automobile or what in malay tounge as Proton Suprima S. I dunno maybe this new family member ..maybe..  "anak tiri" and  its just make some people feel annoying enough. When this people just hear name Proton, they become aggresively hatred..

 Well people please stop being racist.. i am car lover, no mater what it brand, what im looking is at the black gold tire, the screamer engine, the vip seat, stick like rail suspension, the glossy mirror and of course, the sexy body .. :p

One think i dont like bout this car is the back lamp look sux to  my taste, other than that it is sure nice looking car


This car come with TURBO! 1.6 engine

Its hard to say much since I dont have time to test drive this car, from spec on paper its look like underpower to my taste, but real world performence could base on many point. The first important is safety.
The Lotus tuned suspension should look strong to elliminate FF common problem which always come to understeer on crazy fast cornering, The brake system look impresive, the rich people technology all gadget stuff that could be found on luxury  Mercedes Benz and BMW. Well you never seen these magic stuff on Toyota or Honda. Technology that impress many people and could save many life. Great job Proton.

One of top important think in car design is the weight to power ratio. Even after Proton using hard press steel, this babe still lag behind with around 9 sec which for a turbo car is quite sad. Well.. like i said, real time performence always seem different from on paper.  It need all help from every component to work as a good car. Even on luxury car as BMW, there always be a bad spot on the system. We are not in heaven yet. remember that.

The ABS and traction control is important for a daily car compare to track use. Just imagine a low skill driver who drive on wet road, there dunno what is the perfect amout of gas should be press, or how to do initial d style hard braking drift. This could end with kababom. silly stuff. Proton is quite prepare for most dangerous unknown situation, so they are provide our rich people up to 6 airbag!.. wow.. Maybe if they want to impress people more, proton should find a way to make high quality 6 airbag for saga sv too..
:) Good tech always a bit pricey, like i say if Proton can find a way to make the tech cheaper. it will be insane impressive..

Well race car dont need an ABS and traction control.. they just slow down the racer.. not ricer lor.. :)

Lastly, i love the interior , no doubt. I wish I could make one on my honda prelude 4th gen.. :p . Wifi, double din gps, 6 speaker, 7 inch long big display, sure I can done the same with much headache and less sleep..

p/s Proton suprema s is not perfect car but it is a great car.. value for pocket , if you got plenty enough money, grab fast!
p/s 2 I wait for 200hp++ proton , but they never arrive.. yikes..
         ill stick with my honda prelude 4th gen , its are faith destiny we  meet together.. ;D



My plan on losing weight

Kategori
this is my new trainer , damn Jillian Michaels .. hihihi.. :D



Its not fantasy.. its not vision.. it is real thing... I am now on real tough exercise schedule. I start doin eliptical exercise 10 minutes per day on first week. On the second week I start feel much more power and stamina  and extend to 20 minutes. At first my heart rate is around 140 to 150, and the week two its now 160 to 170! Wew.. its lot of sweat and burn and sweat.

I lose 3 kg for 1 week training, im so quite happy with that. :) . Well, the secret recipe to a perfect diet is less calories and sugar food intake, high protein, lots of fiber and vegetable, drink water like a horse.. hihihi and try to avoid carbohydrate which is hard to do for most Malaysian, because we eat rice everyday.. hehehe..

Remember kids, cola and soda is dangerous drink ever created beside alchohol for sure, threw them into garbage trash now!.. :)

Well guys , I will keep out latest information of mine from time after time.. :) keep reading..

At first I am planning to join a gym membership, but I don't like stuck in traffic jam.. yeah you know.. KL traffic. I have no patient at all. At the end , I bought some expensive Nordictrack equipment from Fitness Concept, and I do my gym time in my own room. For me it is my great investment for long term that sure give a great excellent return.

As a result I brought home a dumb machine with Jillian Michaels, America's Toughest Trainer coach , voice.. :D Now I cant shut up you mouth down.. great..

I am now 31 years old, but I don't think it little bit late more than nothing. For me lets start now, im goin to feel great more than I am in my twenty.. :)

Indoor or outdoor workouts? For me outdoor is of course better.. but in real life situation, with damn dirty smoke and haze that hit badly Malaysian and Singapore  air quality that hit 800 something , I think is better indoor.. with air purifier on 24/7. serious

p/s don't give an excuse, no pain no gain.. babe :)

Akaun Facebook diceroboh

Kategori
Satu nasihat buat para penjenayah facebook, lain kali lah.. :)


Microsoft telah mengeluarkan amaran bahawa satu perisian pedengki baru yang menyamar selaku tambahan lanjutan (add-on) Google Chrome dan Firefox yang asli, sedang melanda dengan ganas dan berusaha sedaya upaya bagi mengancam serta merampas akaun Facebook.

Buat pertama kalinya, ia telah dikesan di Brazil, dan dikenali dengan kod nama Trojan : JS / Febipos.A.

Serupa dengan sambungan pelayar yang sah, perisian pendengki berkenaan  dikatakan cuba untuk menjaga dirinya dengan mengemaskini sentiasa, berdasarkan maklumat risikan dari buletin keselamatan Microsoft pada hari jumaat lepas.

Sebaik sahaja dimuat turun, Trojan akan memantau sama ada komputer yang telah  dijangkiti, adakah akaun Facebook sudah di log masuk lalu cuba untuk memuat turun fail config yang mengandungi senarai arahan-arahan busuk. Perisian pedengki kemudiannya boleh melakukan pelbagai tindakan keatas kelakuan akaun Facebook, termasuk suka-suka halaman, berkongsi  posting, menyertai kumpulan kongsi gelap, dan berbual dengan rakan-rakan pemegang akaun.

Beberapa varian perisian pedengki adalah termasuk mengandungi arahan untuk menghantar mesej provokatif ditulis dalam bahasa Portugis yang mengandungi pautan ke laman Facebook. Bilangan orang-orang dan saham pada satu halaman itu meningkat manakala pakar perisian pedengki yang berpangkalan di Microsoft telah menganalisis kejadian ini, dan memberikan isyarat yang menunjukkan bahawa jangkitan akan terus berlaku.

Walau bagaimana pun pihak Microsoft tidak mengesahkan bagaimana perisian pendengki berkenaan menginstalasikan diri nya sendiri secara terperinci.

Buat masa sekarang serangan perisian pedengki ini hanya ditujukan kepada para pengguna di Brazil yang menggunakan bahasa kebangsaan Portugis, pihak bijak pandai Microsoft menjelaskan kaedah serangan mungkin boleh berkembang biak secara tidak terkawal pada masa akan datang dikawasan-kawasan lain dunia cakerawala juga dalam bahasa-bahasa lain yang dominan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge