Follow me on Twitter RSS FEED

Kearah transformasi atau kelongkang?

Kategori
dulu dan selamanya..


Bila tengok bas Pink tue mesti teringat betapa sardinnya suasana ketika itu :D
Siapa yang pernah hidup di KL sekitar tahun 80an 90an zaman rock kapak.. mesti pernah merasa suasana nak bas yg super sendat, macam seluar jin mamat dan minah rock ketika .. tambah lagi xder aircond.. dengan cuaca panas KL dan jalan jem! :D

Tapi rata2 rakyat Kl masa tue bahagia .. tak kisah.. janji boleh sampai destinasi cepat .
Tambah bas waktu tue memang gila cost saving.. 50 sen kalau naik bas mini 11 sampai bangkok bank..atau central market.. kalau korang nak sampai bangkok thailand.. korang naik flight lah brader..:D

Masa saat tue rasanya majoriti yang naik bas adalah rakyat malaysia.. compare dengan bas sekarang yg berhawa dingin tapi penuh dengan warga asing.. bangla, indonesia, nepal, afrika yang kadang-kadang
tak menyenangkan hati penumpang tempatan. Yelah macam kita pula menumpang kat negara depa..

Pernah ada sekali aku rindu nak naik bas, (padahal moto buruk breakdown kat bukit binatang..ahak2..)
jadi aku dapat bast last trip .. nasib2.. Kat dalam bas tue adalah juga warga malaysia dua 3 kerat. Cerita nya ada sorang awek yang tak berapa cun tue . Ada juga awang hitam ( saja ikut ayat 999 ) duduk seat belakang dia... sampai di suatu lokasi yang dirahsiakan.. hehehe... minah tue tekan loceng.. nak berentilah.. tiba2 mamat awang kegelapan tue yg sedang pura2 tidolah sangat tue serbu pintu bas nak turun cepat2.. tak sempat minah tue nak check out..  sekali bila time budak tue sampai pintu  bas.. cepat2 driver rakyat malaysia yg prihatin tue tutup pintu bas.. dan terus laju bla dari situ.. dah sampai agak2 satu kilo lebih baru dia turunkan budak kecian tue.. adei..  senang cerita driver bas sendiri dah dapat hidu dari benda2 tak baik berlaku..

bagi pendapat akulah .. malaysia khususnya kl dah makin kurang aman sebab banyak pendatang asing.. bukan sebab demontrasi oleh penyokong pondan gay tua nak mampos tue.. :D

realitinya tengku adnan patut melihat cukai semakin bertambah.. tapi pendapatan makin berkurangan khususnya golongan bawahan dan pertengahan.. tokay bos2 kaya dan menteri besar selangor khususnya dan jemaah menteri memang tayah risau sebab gaji diorang naik superb giler..:D wow..

bila orang makan gaji dikenakan cukai lebih , dia akan kena bayar mengikut apa yang diminta walaupun berat tangan nak memberi, bayar dulu cukai ,kalau tak cukup boleh mintak naik gaji lagi. itu pun
ikut nasib badan, majikan mesti nak benefit kalau naik gaji.. dan majoriti majikan malaysia nie mengharapkan kalau dibayar gaji kerja 10 jam, mesti kerja 10 jam. kalau bayar gaji 28 jam.. takkan mereka nak pekerja mereka kerja 10 jam juga.. apa keuntungan pada syarikat mereka.. jadi mereka prefer kuantiti.. = buruh asing.. Ayat keluar tv biasa lah.. pekerja mesti harus meningkat kan kualiti aka untung pada syarikat , baru lulus syarat naik gaji.. kalau boleh, rakyat mesti kerja 28 jam sehari.. hihihi.. gila..

Dan dah jadi kebiasaan kalau petrol kurang berkualiti ron95 naik 20 sen automatik semua barang kat malaysia nie yg tak masuk akal turut naik.. semuanya ambil kesempatan.. Mangsanya biasanya adalah , golongan pekerja makan gaji lah.. aka kuli batak..

Golongan boss2 dan tokey kilang dan kedai biasanya mereka pandai buat recovery . kalau kos naik.. diorang pun penaik lagi sale price..maka mereka boleh stabil..

Jadi disini kesimpulannya ada satu golongan dalam masyarakat yang tertindas.. iaitu golongan kuli batak..yes! cukai naik..harga barang naik.. tapi pendapatan tak berubah. maka kuasa membeli golongan kuli ini akan terjejas teruk dan mengundang banyak masalah sosial , agama,  moral dan ekonomi malaysia seterusnya.

Boss2 tokey CEO memang ok lah diorang.. siap boleh tambah koleksi ferarri yang dipandu sebulan sekali lagi kat rumah.. Benda2 macam inilah yang mengurangkan efisensi rancangan ekonomi malaysia.. sebabnya bila kerajaan cuba bunuh middle and low citizen.. negara akan bangkrap ,(bukan banglasial..:D )

Kerajaan malaysia sepatutnya memandang fokus kepada keamanan, kesejahteraan hidup rakyat, dan kestabilan ekonomi dan tadbir urus inflasi yang mantap dan terbuka.

Sekian .. assalamualaikum.. salam 1 malaysia. :)

p/s kadang2 aku terpikiaq.. kamen rider power 1 dan 1 malaysia tue adik beradik kot.. ada one dengan one jugak.. :D

nie dia.. hero pujaan ramai tahun 70an.. kamen rider power 1


sebut ramai2 ya.. satuuuu malaysiaaa! :D
p/s 2 syukurlah malaysia masih aman setakat nie.. :D maksud aku xder kena bedil motar bom nuklear israel..
         tapi tempias georges soros baru2 nie ader kot..  sial betul lah mamat 25 persen nie main harga gold..  sampai jatuh tak senang duduk . .. :D

p/s 3 ingat.. rezeki Allah s.w.t ada dimana2  .. bukan kat tangan yahudi yang mengaku tuhan tue..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge